Inventarisatie en evaluatie

Achtergrondinfo | Hitte | uitgebreid

Metingen: klimaatparameters

Om te kunnen bepalen wat de hittebelasting is spelen vier verschillende omgevingsparameters een rol:

Luchttemperatuur
Als de luchttemperatuur veel lager is dan de huidtemperatuur, is er een grote warmteafgifte. De stralingstemperatuur is ook van belang aangezien deze iets zegt over de stralingswarmteoverdracht. Stralingswarmte draagt bij aan warmtebelasting van medewerkers.

Luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid geeft een indicatie van de mogelijkheid van het menselijk lichaam om warmte kwijt te raken door middel van zweten.

Windsnelheid
De windsnelheid is van belang om een inschatting te maken van de convectieve warmte-uitwisseling en de verdampingswarmteafgifte. Deze worden beide hoger met toenemende wind. Bij temperaturen boven zo’n 35ºC wordt juist warmte naar het lichaam toe getransporteerd via convectie, tenzij er sprake is van een grote luchtverplaatsing langs het lichaam.

Kleding
Kleding speelt een rol in hittebelasting van medewerkers. Hoe hoger de isolatie, hoe meer opwarming (met uitzondering waar kleding beschermt tegen extreme temperaturen, bijvoorbeeld bij brand). Door het toenemende gewicht gaat ook de warmteproductie omhoog wat eveneens leidt tot opwarming.
Risico inventarisatie en evaluatie klimaat
Een risico inventarisatie en evaluatie op het gebied van klimaat kan plaatsvinden door middel van inventarisatielijsten. Het ingevulde formulier geeft een eerste indruk over mogelijke knelpunten waarna gekeken moet worden of deze punten opgelost of verbeterd kunnen worden.

Er zijn verschillende normen beschikbaar om de klimaatbelasting te kunnen evalueren: